добредојде во нашата компанија

Создадете нов шатор

Пред да креирате шатор, треба да знаете за што ќе се користи шаторот и за каква околина ќе се користи шаторот, како кампување, качување, плажа, војска или исто како засолниште за сонце, е тој што се користи во ладно подрачје или топло област, има ли силен ветер и дожд, има ли некој посебен услов. Потоа можете да започнете да создавате шатор.

 

Овде ќе земеме шатор од иглу како пример. Овој шатор е за германски пазар за кампер. Треба да биде погодна за 3 лица, брзо поставување и затворање, треба да може да работи за еднонеделно кампување, да има простор за ранки, чевли и додатоци. Потоа одиме со подолу чекори.

 

Скеч

Според ISO5912, секое лице треба да има простор околу 200 x 60cm, 3 лица не треба да бидат помали од 200 x 180cm. Бидејќи лицето во Германија е поголемо од нормалното, ние решивме да имаме големина 210 x 200. Висината нормално околу 120-140см за шатор во igloo, одлучуваме 120 см, бидејќи треба да останат околу 20 сантиметри за брзо поставување на системот. За да имаме простор за ранки и некои додатоци, имаме намера пред вратата да имаме предворје околу 80-90 см. Сега, можеме да почнеме да ја правиме скицата. Многу од производителите на шатори овие години имаат оддел за дизајн.

Создадете нов шатор

 

Чинија

По завршувањето на скицата, дизајнерот ќе ја направи плочата според скицата. Пред 10 години, многу фабрики за шатори ја прават плочата со рака, но сега, повеќето снабдувачи на шатори ја прават плочката со софтвер.

Плоча за шатори

 

Исечете ткаенина

Прво испечатете ја плочата, а потоа исечете ја ткаенината според плочата.

Печатете ја шаторската плоча

отпечатете ја шаторската плоча

 

Шиење

Шие првиот примерок.

 Шатор за шиење

Преглед

Поставете го примерокот за проба и проверете дали е добар или дали треба подобрување, вообичаено треба да ја проверите шемата, големината, рамката, конструкцијата, поставувањето и затворањето во оваа фаза. Ако сè е добро, тогаш направете го последниот шатор со точен материјал и рамка. Ако нешто треба да се измени, исечете ја ткаенината и направете 2 -ри , 3- ти , 4 -ти ... обидете се со примерок и повторно разгледајте. Бидејќи ова барање за шатор брзо се поставува и затвора, ние избираме систем сличен на чадори.

Тест

Кога примерокот за проба е финализиран, направете го последниот примерок со точна ткаенина, користете правилна рамка и додатоци, како држач за шатори, жичари за ветер. Бидејќи овој шатор е надвор од камперот најмалку една недела надвор, решивме да имаме висока ткаенина со вода и да ја залепи цвестот. Потоа направете го тестот според предвидените околини за употреба. Како водоотпорност, отпорност на ветер, анти-УВ, отпорност на влечење, изведба на вентилација на воздухот, капацитет на оптоварување…

 

Тука е само нормално процес за создавање нов шатор, освен горенаведените теми, треба да се земат предвид многу други прашања, како што се единица тежина, големина на пакување, трајност, кондензација на вода, безбедност, услов за закон во земјите на крајниот корисник . Ако шаторот е за воена, како воениот шатор што го создадовме за членка на НАТО, што е многу комплицирано и треба да размисли многу повеќе и да тестира многу повеќе.  

 


Време на објавување: јули-25-2020 година
WhatsApp Интернет разговор!